logo Karakterwijn een (h)eerlijke streekwijn!
KarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijn

Wijnen

Karakterwijn. is "Uw kompas in de wijnwereld". Vandaar dat wij ook regelmatig wijncursussen aanbieden. Dat gebeurt altijd in een gezellige, boeiende en leerzame ambiance. Dit jaar bieden we naast de Basiscursus Wijn (4 avonden) ook een meer specialistische cursus (8 avonden) die u opleidt voor het Wijnbrevet. De cursus Wijnbrevet wordt beperkt tot maximaal 12 personen per keer. De cursussen worden door Hans Schers RV (Registervinoloog van de Wijnacademie®).

Regent Barrique 2011

2011 was een beduidend mooier jaar dan 2010, waarbij meer zonneschijn viel te verwelkomen en de regenval beduidend minder was. De oogst heeft vroeger dan bij andere jaren plaatsgevonden nl. op 25 en 26 september bij een temperatuur van ca. 25°C (zomers temperaturen). Het fruit was bijzonder goed rijp, hetgeen ook terug te vinden is de wijn. Ten opzichte van de jaargang 2010 is de wijn veel voller en is ook donker van kleur. Als fruit treffen we aan bosbessen, bramen en ander donkerrood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op derde jaars eiken ondergaan en meer tannines in het fruit dan 2010. Hierdoor beschikt de wijn over een redelijke hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. Door zijn structuur is de wijn een mooie begeleider van wat zwaardere gerechten (klein wild, geen varkensvlees gerechten, daar de wijn hiervoor te krachtig is). Daarnaast de klassieke wijn- spijscombinatie waarbij deze wijn altijd al wordt ingezet nl. Saint Agur-kaas uit de Auvergne (hartje Frankrijk) en gerechten gemaakt van het Limousin-rund. Kortom een echt mooi gastronomisch inzetbare wijn.

Regent Barrique 2010

2010 kenmerkte zich als een koel jaar, waarbij de zomer als gemiddeld te typeren viel. Echter de maanden augustus (met ruim 135 mm regen) en september waren koel. De oogst heeft plaatsgevonden op 9 en 10 oktober. Deze robijnrode wijn is als bijzonder fris te typeren, hetgeen komt door het mindere jaar. Als fruit treffen we aan kersen, bramen en ander rood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op tweede jaars eiken ondergaan, waardoor de wijn beschikt over gematigde hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. Door zijn fraîcheur is de wijn een mooie begeleider van wat lichtere gerechten en de klassieke wijn-spijscombinaties, waarbij deze wijn altijd al wordt ingezet nl. Saint Agur-kaas uit de Auvergne (hartje Frankrijk) en gerechten gemaakt van het Limousin-rund. Ook mooi genietbaar in het voorjaar en zomer op een terras