logo Karakterwijn een (h)eerlijke streekwijn!
KarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijn

Nieuws

In 2016 is een eerste experiment gedaan met het indrogen van druiven ná de oogst, hetgeen heeft geleid tot de productie van twee wijnen middels Italiaanse productmethoden: Exaruit (appassimento) en Emendatio (ripasso-stijl). De vaste bestanddelen die vrij zijn gekomen bij de persing van de Exaruit zijn nogmaals gebruikt bij een tweede gisting van de basiswijn, zodat de wijn: Emendatio een duidelijk ander karakter heeft door deze tweede vergisting. Mo¬men¬teel liggen beide wijnen te rijp op eiken houten vaten: de Exaruit op een klein vat (120 liter zgn. feuilette) en de Emendatio op een gebruikt pièçe (228 liter) uit de Bourgogne. De verwachting (afhankelijk van de smaakontwikkeling) is dat de wijnen in 2018 gebotteld zullen gaan worden.

In 2017 is een vervolg gegeven aan het 2016 experiment. De droogkast is gevuld met ca. 400 kg drui¬ven op een totaal ladenoppervlak van 20 m2 en de droging heeft plaatsgevonden gedurende drie maanden. De alcoholische gisting is gestart enkele dagen voor de kerst en is op dit moment nog in volle gang. Driemaal daags wordt de hoed gedompeld (filmpje) en de persing wordt verwacht eind maart. Ook zal er dan weer de Emendatio gemaakt worden.

Verder is recent ook gebotteld de wijnen van het jaar 2014 in groot formaatflessen (magnums, jero¬boams en salmazars). Ook is voor de eerste keer een speciale cuvée gebotteld, waarbij de kenmer¬kende Regenttonen niet aanwezig zijn.

Er zijn verdergaande plannen om naast de huidige wijnen ook een nieuwe mousserende rode wijn te gaan produceren, natuurlijk ook middels de eerdergenoemde Italiaanse productmethoden. Hiervoor heeft de aanplant in 2017 plaatsgevonden van 20 stokken Muscaris.